Chyba w każdym polskim ogródku warzywnym hodowane są ogórki. Jest to bardzo popularne warzywo ze względu na szerokie zastosowanie jak i dosyć prostą hodowlę. Najczęstszym sposobem przyrządzania ogórków jest ich kiszenie, dlatego podpowiadamy jakie ogórki najlepiej nadają się do kiszenia. Oto nasze propozycje.
Odmiany ogórków polecane do kwaszenia
Ogórek Borus – jedna z najbardziej popularnych odmian ogórków polecanych do kwaszenia. Jest to średnio wczesna odmiana, bardzo plenna. Skórka jest ciemnozielona z wyraźnymi smugami i białymi, okrągłymi brodawkami. Ogórki odmiany Borus nie wybarwiają się i zachowują kolor przez cały okres wegetacyjny. Są świetne do kwaszenia ponieważ owoce nie wykazują tendencji do tworzenia pustych przestrzeni nasiennych, a po fermentacji nadal pozostają jędrne i odpowiednio twarde. Doskonale sprawdzają się zarówno przechowywane dłużej, jak i przeznaczone na tak zwane małosolne.
Ogórek Julian – odmiana średnio wczesna, polecana głównie do kwaszenia. Wykazuje się odpornością na parcha dyniowatych i bardzo wysoką tolerancją wobec mączniaka rzekomego, dzięki czemu nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej. Owoce długie, z małą komorą nasienną, o zielonej skórce z grubymi brodawkami.
Ciekawą odmianą wczesno średnią ogórka, który przeznaczony jest głównie do kiszenia jest ogórek Andrus. Jego owoce są cylindryczne i bardzo kształtne. Mają zieloną skórkę, z lekkim połyskiem i długimi jasnymi smugami. Ogórek Andrus jest tolerancyjny wobec mączniaka rzekomego, bardzo plenny i stabilny w plonowaniu. Owoce tej odmiany ogórka nadają się również do konserwowania.
Ogórek Octopus jest średnio wczesną odmianą o grubych brodawkach. Jego owoce mają kolor jasnozielony i są bardzo kształtne. Rośliny o zdecydowanej przewadze kwiatów żeńskich, przez co możemy spodziewać się obfitych plonów. Co ważne, ogórki te szybko wchodzą w okres owocowania. Ogórek Octopus charakteryzuje się bardzo dużą tolerancją na mączniaka rzekomego oraz odpornością na mączniaka prawdziwego i wirusa mozaiki ogórka.
Ogórek Śremski to odmiana średnio wczesna. Owoce są jasnozielone, kształtne, z małą komorą nasienną. Ogórki odmiany Śremski są pozbawione goryczki. Polecamy również nową, udoskonaloną wersję Śremskiego, którą wyróżnia wysoka odporność na choroby – odmianę Śremianin.
Przeczytaj też o ZIEMI DO WYSIEWU I PIKOWANIA WARZYW http://zielonaoaza.com.pl/ziemia-do-wysiewu-i-pikowania/