Kiedy i czym bielić drzewa? Po co przeprowadza się ten zabieg i dlaczego jest on tak ważny? Jak bielić pnie drzew, by skutecznie zabezpieczyć je przed powstawaniem ran zgorzelinowych?
Okres, w którym występują duże różnice temperatur w ciągu doby (w dzień słońce jest wysoko i nagrzewa roślinę, a w nocy temperatura nadal spada poniżej zera) jest bardzo niebezpieczny dla roślin w naszych ogrodach, zwłaszcza dla drzewek owocowych. Gwałtowne zmiany temperatury mogą spowodować zamieranie tkanek rośliny i odrywanie się kory, co powoduje powstawanie ran zgorzelinowych. Sposobem na zabezpieczenie roślin przed nimi jest prosty zabieg bielenia, który należy przeprowadzić już w grudniu, styczniu lub na początku lutego.
Najbardziej narażone na przemarzanie kory są młode drzewka owocowe, zwłaszcza jabłonie, czereśnie, śliwy, grusze, wiśnie i porzeczki.
Bielenie pni drzewek owocowych
Bielenie pni drzew to sposób na utrzymanie ich w dobrej kondycji i zabezpieczenie ich przed negatywnymi skutkami nagrzewania przez słońce w dzień i działania mrozu. Promienie słoneczne nagrzewają w ciągu dnia roślinę, budzą komórki i pobudzają krążenie soków. Tak rozhartowane drzewko jest szczególnie narażone na występujące pod wieczór i nocą temperatury poniżej zera. Pobielone pnie odbijają promienie słońca, uniemożliwiając tym samym ich przegrzanie i rozbudzenie komórek. Pnie powinny być pomalowane wapnem nawet do marca.
Do bielenia drzewek stosuje się mleko wapienne (uzyskuje się je mieszając 2 kg wapna palonego i 10 litrów wody) lub gotowe wapna do bielenia – dostępne w każdym sklepie czy centrum ogrodniczym. Preparat nanosi się na pnie drzewek za pomocą dużego pędzla z miękkim włosiem. Nieco więcej wapna należy nałożyć na pnie drzewek od strony południowej, która jest najbardziej narażona na przegrzanie i uszkodzenia.