Domowa produkcja wina i innych trunków z roku na rok zyskuje coraz większe grono zwolenników, a samodzielnie zrobione trunki to nie tylko raj dla podniebienia, ale również świetny pomysł na prezent dla ważnej dla nas osoby. Jak zabrać się za robienie wina? Jakie akcesoria winiarskie są potrzebne, by móc zrobić w domu napój bogów?
Co jest potrzebne do zrobienia wina w domu?
Przede wszystkim owoce – domowe wino można zrobić nie tylko z winogron, wiśni czy porzeczek, ale również z jabłek, śliwek, malin a nawet rabarbaru. Do wyrobu wina można również użyć mrożonych owoców (i kupnych i samodzielnie zamrożonych). Najlepsze są zawsze te owoce, z których wycisnąć można jak najwięcej soku, mniej soczyste można jednak zmiażdżyć lub zalać wodą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego.
Niezależnie od tego, jakie owoce wybierzemy do zrobienia wina, powinny być zdrowe i dorodne. To, czy owoce należy umyć przed rozpoczęciem produkcji wina, powinno zostać określone w przepisie, z którego korzystamy. W każdym jednak przypadku trzeba obrać je starannie z liści, szypułek i pozbyć się pestek.
Akcesoria do robienia wina
Do zrobienia domowego wina potrzebny jest specjalny sprzęt. Należy zaopatrzyć się przede wszystkim w dużą butlę, nazywaną również gąsiorem lub balonem (gąsior jest większy, szerszy). Butlę na wino powinno się wstawić do odpowiednich rozmiarów skrzynki (można ją wykonać samodzielnie) lub kosza (zazwyczaj sprzedawanego w komplecie ze szkłem).
Kolejną ważną rzeczą jest rurka fermentacyjna, bez której nie uda się zrobić wina, którą umieszcza się w specjalnym korku (tradycyjnym korkowym lub gumowym). Na liście niezbędnych do produkcji wina rzeczy są również: drożdże winne, pożywka dla drożdży, cukier, woda oraz oczywiście rurka do ściągania wina i butelki na trunek.
Wszystkie akcesoria potrzebne do przygotowania wina w domu znajdziesz w Centrum Ogrodniczym Zielona Oaza.